Gulášky
Segedínek z bůčíčku
3 lžíce oleje - 2 cibule - 500 g vepřového bůčku - 500 g bílého kysaného zelí - mletá paprika sladká i pálivá - gulášové koření - masox, pepř, sůl, drcený kmín, 2 bobkové listy - 2 lžíce hladké mouky - kysanou smetanu
Rozehřejeme olej a přidáme na drobno krájenou cibuli. Osmažíme do zlatova přídáme na kostky nakrájený bůčíček. Osmahneme ze všech stran. Přidáme 2 lžičky sladké papriky, špetičku ostré, gulášové koření, masox, bobkový list a kmín. Podlijeme horkou vodou a dusíme do měkka. Nakonec přidáme předvařené kysané zelí. Podle potřeby podijeme vodou. Hladkou mouku rozkvedláme ve vodě a omáčku zahustíme. Na talíři můžeme ozdobit lžičkou kysané smetany. Nejlepší je tento gulášek s kynutým knedlem. Berte tento recept pouze jako orientační návod, každý z nás má rád něco jiného. U nás máme rádi třeba pikantní až ostrá jídla, takže pálivé papriky dáváme víc. Také nám nevadí tukatější bůčíček, takže klidně použijte kýtu nebo plecko.
Gulášek z vepřového plecka
asi 3/4 kg plecka - 3 velké cibule - olej - sádlo -mletou sladkou i pálivou papriku - chilli koření - chilli omáčku - 4 stroužky česneku - gulášové koření - 2 kostky masoxu - pepř - sůl - hladkou mouku
Plecko nakrájíme na kostky (maso samozřejmě omyjeme a komu vadí v jídle "žužly" tak okrájí všechny šlachy). Cibulku nakrájíme na kostky, čím víc dáme cibulky, tím lépe. Hezky se rozvaří a udělá velmi chutný základ omáčce. Ne nadarmo se říká, co masa, to cibule. Na rozpáleném oleji s troškou sádla osmahneme pokrájenou cibulku hezky dozlatova. Na ní nasypeme krájené maso a také ho ze všech stran osmahneme. Posypeme kořením, sladká a pálivá paprika, chilli koření, koření na guláš, pepř a sůl (ne moc, dosolíme na konci vaření) a masoxy. Všechno hezky zalijeme horkou vodou a pořádně promícháme. Vody nedáme moc, jen maso podlijeme, neutopíme ho. Ke konci přidáme utřený česnek. Je dobré nechat vodu alespoň 3 x vyvařit a gulášek lehce přismahniout. Udělá se velice pěkná tmavá barvička. Na konci gulášek zahustíme jako naše babči, kvrdlou. Tedy ve vodě rozmícháme hladkou mouku, vlijeme k masu, promícháme a povaříme. Zahušťujeme opatrně, raději dvakrát méně, než jednou hodně. Gulášek dochutíme, tak, jak máme rádi. U nás tedy naostro. Jako přílohu podáváme knedlík nebo těstoviny, jak čemu dáváme přednost. Na talíři posypeme na půlkolečka pokrájenou cibulku a červenou paprikou (tu můžeme přidat i ke konci vaření přímo do omáčky). Nejlepší je samozřejmě druhý den, když se zaleží.
Vepřový gulášek po zahradnicku
500 g vepřového plecka - 100 g uzeného bůčku - 2 cibulky - 2 lžíce oleje - 2 lžíce sádla - 1 mrkvičku - 1 sterilovanou okurku - 1 lžíci hrášku - 2 lžíce kukuřice - 1/4 červené papriky - 1/4 žluté papriky - 1 vejce natvrdo - 1 kostku masoxu - 2 lžičky plnotučné hořčice - smetanu na vaření - hladkou mouku
Cibulku nakrájíme na kostičky a osmahneme na rozehřátém oleji se sádlem. Přidáme plecko nakrájené na kostky a osmahneme, zatáhneme maso. Přidáme kostku masoxu a trošku podlijeme vodou. Dusíme téměř do měkka, pokud je nutné, přilijeme vodu. Pak přidáme ostatní suroviny podle tvrdosti, tedy nejdříve bůček na kostičky, mrkev na kolečka, papriku na nudličky. Po chvíli přidáme hrášek, kukuřici a sterilovanou okurku nakrájenou na kostky. Trošku láku z okurek, tak 3 lžíce můžeme přilít k masu. Nakonec přidáme rozsekané vejce a zahustíme. Ve vodě rozmícháme 4 lžičky hladké mouky s lžičkami hořčice a vlijeme do omáčky. Zjemníme smetanou a dochutíme. Solí, pepřem a granulovaným česnekem. Podle vaší chuti. Jako přílohu podávám rýži. Lák z okurek a hořčice dodají omáčce sladkokyselou chuť.